kukat

Valikoima

Lisätiedot ja hoito-ohjeet avautuvat kuvan alta

Viherkasvit

Tekstit © Kauppapuutarhaliitto ry

JOULUTÄHTI

Joulutähtien myynti aloitetaan jo lokakuussa vaaleanpunaisten ja kirjavien princettia-lajikkeiden valmistuttua.  Valtaosa joulutähtituotannosta on kuitenkin perinteisiä punaisia ja valkoisia lajikkeita, joiden myynti alkaa marraskuun alussa.  Punaisia joulutähtiä tuotannostamme on n. 80 % ja loput vaaleanpunaisia ja valkoisia. 

Joulutähdet tuotamme 1-latvaisina ja latvottuina S ja M -koossa  sekä kolmella taimella 16 cm kulhossa.

HOITO-OHJEET

Joulutähti pitää valoisasta ja lämpimästä paikasta sekä tasaisesta kosteudesta.

Mullan pinta saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Kädenlämpöinen vesi on parasta.

Kylmyyttä ja vetoa kasvi ei siedä, joten älä pidä sitä tuuletusikkunan vieressä.

Varo kastelemasta liikaa. Litimärkä multa saa juuret mätänemään sekä lehdet kellastumaan ja putoamaan.

Viherkasvit

Tekstit © Kauppapuutarhaliitto ry

PRINCETTIA

Ilmojen viilettyä alkaa sisäruukkukukkien kausi. Tähän hetkeen sopii täydellisesti suloinen princettia, joka piristää pinkeillä lehdillään pimeneviä iltoja. Princettiaa löytää puhtaan valkoisena sekä vaaleanpunaisen eri sävyissä.

HOITO-OHJEET

Princettia on joulutähden pienempikukkainen sukulainen ja sitä on saatavilla lokakuusta joulukuuhun. Se on joulutähden tapaan arka syksyn vedolle ja viileydelle, joten pakkaa kasvi huolellisesti ostopaikassaan kotimatkaa varten. Avaa pakkaus ensin yläosastaan ja anna lämmön tasaantua pakkauksen sisällä hetken aikaa. Aseta kasvi kauniiseen suojaruukkuun tai istuta uudelleen ruukkuun, jossa on reikä pohjassa alakautta tehtävää kastelua varten. Sijoita ruukku valoisaan ja vedolta suojaisaan paikkaan. Kastele tasaisesti.

Viherkasvit

Tekstit © Kauppapuutarhaliitto ry

ORVOKKI

Orvokit kylvetään puutarhoilla tammikuussa ja myydään kukkivina taimina alkukesästä. Sesonki on kuumimmillaan heti vapun jälkeen. Kotipuutarhassa orvokit kylvetään siemenistä loppukesällä ja ne suojataan talveksi, jolloin kukinnasta saa nauttia seuraavana kesänä. Orvokki kestää kylmää ja kukkii ahkerasti. Kukkien väriskaala on laaja ja kukan koko vaihtelee lajikkeesta riippuen lantin kokoisesta lapsen kämmenen kokoiseen.

Orvokkikasvien sukuun kuuluu kaikkiaan 400 – 500 lajia, joista useimmat kasvavat pohjoisella pallonpuoliskolla. Suomessa kasvaa luonnonvaraisena 17 lajia sekä lukuisia niiden risteymiä. Lajeista viisi on uhanalaista: luhtaorvokki, mäkiorvokki, pahtahietaorvokki, pyökkiorvokki ja rantaorvokki.

HOITO-OHJEET

Orvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat pitää nyppiä pois siementen muodostumisen ehkäisemiseksi.
Sateisena kesänä orvokin varret venähtävät hyvinkin pitkiksi.
Orvokki menestyy sekä aurinkoisella että varjoisella kasvupaikalla tasaisesti kasteltuna ja lannoitettuna.
Vältä jatkuvaa märkyyttä. Se tuhoaa helposti kasvin juuristoa. Kasvi kestää myös kuivuutta, mutta ei palaudu rankan kuivan jakson jälkeen aivan entiseen loistoonsa.

Viherkasvit

Tekstit © Kauppapuutarhaliitto ry

SAINTPAULIA

Paavalinkukka on yksi tunnetuimmista huonekasveistamme. Se on sitkeä ja helppohoitoinen kasvi, josta on iloa pitkään.

Erivärisistä paavalinkukista voi rakentaa oman kauniin ryhmänsä. Kukkaryhmän tai yhden kukan voi helposti tuunata piristämään kotia eri sesonkien mukaisesti. Valkoinen paavalinkukka höystettynä kimaltelevilla koristeilla onkin komeudessaan yksi joulun kauneimmista ruukkukukista

Paavalinkukan eli saintpaulian suosio on hiljalleen nousemassa eikä vähiten sen helppohoitoisuuden vuoksi.

HOITO-OHJEET

Kastele paavalinkukkaa kerran viikossa ja aina aluslautaselle. Liiasta valosta ja paahteesta kasvi ei pidä, ja lannoituksen suhteen se on vaatimaton. Paavalinkukkaa on myös helppo lisätä lehtipistokkaista.

Kevyt sumuttelu silloin tällöin muistuttaa paavalinkukkaa sen alkuperäisestä kasvuympäristöstä puiden varjostamassa sademetsässä. Siellä ne viihtyvät vuoren rinteillä ja vesiputousten läheisyydessä.

Vaatimaton kasvi viihtyy hyvin myös kiireisen nuoren pohjoisikkunalla, paikassa jossa mikään muu kasvi ei menesty.

Viherkasvit

Tekstit © Kauppapuutarhaliitto ry

PELARGONIA

Pelargoneista parhaiten tunnetaan perinteinen kotipelaroni (Pelargonium zonale, kuvassa yllä), jossa on suuret pallomaiset kukat. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta punaisen eri sävyihin ja monivärisiin. Sitä löytää myös oranssina, siniliilana sekä kaksivärisenä yleensä vaalemmalla tai tummemmalla silmällä. Kotipelargonin lehdet ovat nukkamaisen pehmeät ja joskus lehtien reunassa kulkee punainen rengas eli vyöhyke. Kotipelargoneiksi luetaan myös joitakin erikoislajikkeita kuten koristelehti-, ruusunnuppu- ja tulppaanipelargonit.

HOITO-OHJEET

Pelargonien paras istutusetäisyys parvekelaatikossa on 30 cm. Kasvualustana on hyvä käyttää valmiiksi lannoitettua multaa, jossa on mukana kastelukiteitä. Näin vähennetään lannoituksen ja kastelun tarvetta sekä taataan juuristolle parhaat kasvuolot. Kuihtuneiden kukkien poisto tekee kukkaryhmästä siistin ja innostaa kasvia kasvattamaan uusia kukkavarsia. Kerran viikossa annettava lannoite kasteluveden mukana on usein riittävä. Varsinkin alkukesästä pelargonit saattavat kärsiä kirvoista, joiden poistamiseksi kasvia voi sumuttaa vedellä johon on lisätty mäntysuopaliuosta.

Pelargonit ovat kiitollisia kesäkukkia, sillä aloitettuaan kukinnan ne jaksavat kukkia läpi kesän. Kaikki pelargonit rakastavat lämpöä ja aurinkoa. Sitkeitäkin ne ovat ja kestävät paremmin kuivuutta kuin liiallista märkyyttä.

Viherkasvit

Tekstit © Kauppapuutarhaliitto ry

TULILATVA

Itä-Afrikasta kotoisin oleva tulilatva on tuttu joulukukka, mutta se on myös erittäin helppohoitoinen syksyisen kodin kaunistaja.Tulilatva kukkii monissa väreissä: punaisena, valkoisena, keltaisena, oranssina. Kukinta voi jatkua yhtä mittaa jopa kuukauden päivät.

HOITO-OHJEET

Tulilatva on erittäin monipuolinen sisäkukka; kukkii pitkään ja on kestävä sekä viihtyy runsaassa valossa. Mehikasvina ei vaadi runsasta kastelua ja lannoitusta, kannattaa kastella mieluummin liian harvoin kuin liian usein. Kesällä voi istuttaa myös ulos paahteiseen paikkaan. 

Viherkasvit

Tekstit © Kauppapuutarhaliitto ry

RUUSUBEGONIA

Ruusubegonia on yksi tunnetuista ruukkukukistamme. Sen suosio pysyy vakaana vuodesta toiseen johtuen sen runsaista ja värikkäistä kukista, helppohoitoisuudesta sekä kestävyydestä. Ruusubegonian käyttö on monipuolista: se sopii niin tuliaisilahjaksi, kausikukaksi ja istutettuna hautasmaalle. Ruusubegonia kestää hyvin myös viileyttä, siksi sen avulla voi loihtia vaikkapa kirkkaankeltaisen pääsiäisasetelman lasitetulle parvekkeelle kunhan lämpötila pysyttelee kymmenen asteen tuntumassa. Se sopii myös kesäkukaksi ja se onkin erityisen näyttävä muiden ryhmäkasven seassa kesäisessä kukka-asetelmassa.

HOITO-OHJEET

Kausikukkana ruusubegonian ruukun tyvelle voi asetella sisalia tuomaan lisää juhlatunnelmaa. Ruukkua voi myös tuunata erilaisilla juhlaan sopivilla koristeilla.

Ruusubegonia pitää tasaisesta kastelusta, mutta anna pintamullan kuivahtaa kasteluiden välillä. Ruusubegonia viihtyy valoisalla paikalla, mutta ei siedä paahdetta.

Viherkasvit

Tekstit © Kauppapuutarhaliitto ry

KRYSANTEEMI

Krysanteemi on myynnissä ympäri vuoden.  Väreissä ja muodoissa on paljon vaihtoehtoja. Pienet kerrottukukkaiset näyttävät hauskoilta ja pörheiltä palloilta. Vaaleanpunaiset yksinkertaiset kukat ihastuttavat suloisuudellaan ja isot, keltaiset kukat ovat kuin muistutus kevään kirkkaista auringonsäteistä.

Saatavilla 12 cm ja 14 cm ruukuissa.

HOITO-OHJEET

Krysanteemi viihtyy valoisassa paikassa, mutta suojassa paahteelta. Kasvualusta tulee pitää jatkuvasti kosteana. Ruukussa valmiina olevat lannoitteet riittävät hyvin kasvin tarpeisiin. Jos kasvi pääsee nuukahtamaan kuivuuden takia, ruukku kannattaa upottaa hetkeksi veteen.

Viherkasvit

Tekstit © Kauppapuutarhaliitto ry

ATSALEA

Ruukkuatsalea on puuvartinen, matala ja tyvestä haarova kasvi. Sen kasvutapa on pyöreän pensasmainen. Kukkanuput ilmestyvät lehtien väleistä täyttäen lopulta koko kasvin upeaan, röyhelömäiseen kukkarunsauteen. Perhosmaiset kukat ovat yksinkertaisia tai kerrottuja, pieniä tai suuria. Värirunsauskin on laaja, on punaisen eri sävyjä ja valkoisia, jopa kaksivärisiäkin lajikkeita. Atsaleaan on helppo ihastua ja jouluna kotiin tuodaan usein sen valkoinen tai punainen värimuunnos.

HOITO-OHJEET

Atsalea pitää viileästä kasvupaikasta ja on erityisen tarkkaa kastelustaan: multaa ei saa päästää kuivumaan. Veden tarve on kasville riittävä, jos muistaa upottaa ruukun veteen noin kahden tai kolmen päivän välein. Atsalea viihtyy valossa, mutta suojassa suoralta paahteelta. Huoneilma on yleensä liian kuivaa atsalealle, joten se hyötyy myös sumuttelusta. Liika kuumuus, esimerkiksi patterin läheisyys, on kasville haitallista. Se viihtyykin parhaiten jos huoneen lämpötila on päivisin 13-24 astetta ja öisin viileämpää eli 7-16 astetta. Viileä kuisti tai veranta onkin ihanteellinen kasvupaikka atsalealle.

Kukinnan jälkeen kasvi voidaan vaihtaa uuteen ruukkuun ja käyttää istutuksessa valmista rhodomultaa. Lannoittamiseen on hyvä käyttää rhodoille tarkoitettua luonnonmukaista ravinneliuosta. Kesällä ruukkuatsalean voi siirtää ulos puutarhaan puolivarjoiseen paikkaan. Hoitotoimina riittää runsas kastelu lannoitevedellä. Elokuussa ruukun voi nostaa sisälle viileään paikkaan.

Viherkasvit

Tekstit © Kauppapuutarhaliitto ry

SYKLAAMI

Syklaami on kaunis syksyn ruukkukukka jonka alkuperäinen koti on Välimeren ja Lähi-idän alueilla. Syklaamin väreistä löytyy puhdas valkoinen ja punaisen eri sävyt hennon vaaleanpunaisesta syvän tummanpunaiseen. Myös kaksivärisiä syklaameja on tarjolla, yleisin yhdistelmä on fucsianpunainen valkoisilla reunuksilla. Syklaami on kaunis ja näyttävä ruukkukukka ihan sellaisenaan ja se sopii myös hyvin erilaisiin syksyisiin istutuksiin. Yhdistele syklaamin kanssa esimerkiksi hopealankaa, lankaköynnöstä, koristekaalia, syysasteria tai callunaa.

HOITO-OHJEET

Syklaami viihtyy viileässä ja runsaassa valossa joskin suoraa auringon paahdetta tulee välttää. Syklaamin paras sijoituspaikka syksyllä on lasitettu parveke, jossa lämpötila on huonelämpötilaa selvästi viileämpi. Syklaami on parasta kastella aluslautaselle tai upottaa ruukku hetkeksi haaleaan veteen. Lehtien ja kukkien kastelemista tulee varoa.

Syksyllä hankittua kasvia voidaan lannoittaa muutaman kerran kuukaudessa talven ajan. Jos sen haluaa kukkivan uudelleen, sitä tulee lannoittaa joka toinen viikko alkukesän ajan. Kukinnan loputtua kasvi jätetään lepäämään muutamaksi kuukaudeksi, minkä jälkeen se istutetaan suurempaan ruukkuun tavalliseen kukkamultaan, johon on sekoitettu neljännes karkeaa hiekkaa. Syklaamia ei tarvitse leikata. Kukinnan jälkeen poistetaan vanhat ja kuihtuneet lehdet sitä mukaa, kun niitä tulee.

Viherkasvit

VIHERKASVIT

Viherkasvi tarjontaamme:

Peikonlehti, Rönsylilja, Siroliuska-aralia, Kilpipiilea, Aasinkorva, Saniainen, Kumipuu, Limoviikuna Natasha, Kirjovehka, Kultaimarre, Pennimuori, Lehtibegonia,  ja Korallikaktus

HOITO-OHJEET

Viherkasveja tulee kastella keväällä ja kesällä reilusti. Tavella kastellaan vain vähäisesti. Käytä huoneenlämpöistä vesijohtovettä kasteluun.

Mullan tulee olla kosteaa, jos halutaan kasvattaa kasvia, kuivalla mullalla saadaan pidettyä kasvi niin sanotussa lepotilassa.

Kukka Kalenteri

Kukkiamme on saatavilla ( X = koko kk ) ( X - = alku kk ) ( - X = loppu kk )

KuukausiTHMHTKHESLMJ
Saintpaulia 10,5cmXXXXX -XXXXXXX
Atsalea 11cmXXXXXXXXX
Atsalea 14cmXXXXXXXXX
Krysanteemi 12cmXXXXXXXXXX
Pelargonia 12cm- XXX
Joulutähti 10,5cmXXX
Joulutähti 11cmXXX
Viherkasvit 12cm- XXXX -
Tarhakrysanteemi 12cm- XX
Tarhakrysanteemi 14cm- XXX -
Tulilatva 3pist/12cm XXXXXXXXXXXX
Tulilatva 2pist/10,5cm XXXXXXXXXXXX
Syklaami 12cm- XXXX -
Minisyklaami 10,5cmXXXX
Princettia 11cmXXX
Begonia 12cm
XXXXXXXX
Orvokki 12cmXX
Orvokkiamppeli 19cmXX
Orvokkikulho 19cmXX

Viikkotarjonta

Valikoimamme vaihtelee viikoittain. Tarkemmat tiedot tämän hetkisestä tarjonnasta saat ottamalla meihin yhteyttä.

Osoite

Sosiaalinen media

sertifikaatit

Avaa klikkaamalla

Copyright © 2020 | Oripään koneasema oy - All Rights Reserved
Saintpaulia

[row_container dark=”no”]

[column width=”eight” position=”first”]

Paavalinkukka eli saintpaulia on kestävä sisäkukka, joka viihtyy puolivarjossa, kastelu voi kasvukaudella olla runsasta. Paavalinkukkaa lannoitetaan säännöllisesti.

Kuvassa on eräs Chimera-lajike, jonka kukka on kaksivärinen.

[/column]

[column width=”eight” position=”last” ]

IMG_saint_paulia

[/column]

 

[/row_container]

×
Atsalea

[row_container dark=”no”]

[column width=”2/3″ position=”first”]

Atsalea on suosittu viljelykasvi, joita on saatavilla syksystä kevääseen asti. Viihtyy puolivarjossa, vaatii säännöllisen ja runsaan kastelun lähes päivittäin.

[/column]

[column width=”1/3″ position=”last” ]

atsaleat100

[/column]

[/row_container]

 

×
Krysanteemi

[row_container dark=”no”]

[column width=”2/3″ position=”first”]

Krysanteemi on myynnissä ympäri vuoden. Krysanteemi on kertakukkija. Kukinta saadaan pimennyskäsittelyllä.Väri- ja lajikevalikoima on runsas. Krysanteemi viihtyy myös auringossa, kunhan säännöllisestä kastelusta huolehditaan.

[/column]

[column width=”1/3″ position=”last” ]

Krysanteemi100

[/column]

[/row_container]

×
Pelargonia

[row_container dark=”no”]

[column width=”2/3″ position=”first”]

Aurinkoisessa paikassa viihtyvä kasvi, joka kestää myös kuivuutta. Yleensä koristaa pihaa tai terassia.

[/column]

[column width=”1/3″ position=”last” ]

Pelargonia100

[/column]

[/row_container]

×
Joulutähti

[row_container dark=”no”]

[column width=”2/3″ position=”first”]

Joulutähtien myynti aloitetaan jo lokakuussa vaaleanpunaisten ja kirjavien princettia-lajikkeiden valmistuttua.  Valtaosa joulutähtituotannosta on kuitenkin perinteisiä punaisia ja valkoisia lajikkeita, joiden myynti alkaa marraskuun alussa.  Punaisia joulutähtiä tuotannostamme on n. 80 % ja loput vaaleanpunaisia ja valkoisia. 

Joulutähdet tuotamme 1-latvaisina ja latvottuina S ja M -koossa  sekä kolmella taimella 16 cm kulhossa.

[/column]

[column width=”1/3″ position=”last” ]

joulutahdet100

[/column]

[/row_container]

×
Viherkasvit

[row_container dark=”no”]

Meillä on vaihdellen valikoimissa seuraavia viherkasveja:

[column width=”1/2″ position=”first”]

Aasinkorva
Amerikanmuori
Arekapalmu
Begonia rex
Flamingonkukka
Hienohelma
Huonearalia
Huonesaarni
Ihmepensas
Juoru
Jättipeikonlehti
Kahvipensas
Keltarauna-anopinkieli
Kirjovehka
Kodinonni
Kultaköynnös
Kumipuu
Köynnösvehka
Limoviikuna
Loistoaralia
Maija
Malakanlaikkuvehka
Muorinkukka
Muratti

[/column]

[column width=”1/2″ position=”last” ]

Murraja
Nukkumatti
Paksujalka
Pallerokaisla
Palmaralia/jättiliuska-aralia
Peikonkämmen
Pesäraunioinen
Pikkuliisanjuoru
Pullojukka
Reunustraakkipuu
Rönsylilja
Saniainen
Sanikka
Siroliuska-aralia
Soikkoköynnösvehka
Supputraakkipuu
Sädemuori
Unelma
Uurremuori
Vihvilä
Viirivehka
Värinokkonen
Zamioculcas

[/column]

[/row_container]

×
Hortensia

[row_container dark=”no”]

[column width=”2/3″ position=”first”]

Hortensia on monikäyttöinen kasvi, joka menestyy sisälämpötilassa, mutta viihtyy viileässä pidempään. 

Hortensia tulee pitää tasaisen kosteana.

[/column]

[column width=”1/3″ position=”last” ]

 

[/column]

[/row_container]

×
Tulilatva

[row_container dark=”no”]

[column width=”2/3″ position=”first”]

Tulilatva on erittäin monipuolinen sisäkukka; kukkii pitkään ja on kestävä, viihtyy runsaassa valossa. Mehikasvina ei vaadi runsasta kastelua ja lannoitusta. Kesällä voi istuttaa myös ulos paahteiseen paikkaan.

[/column]

[column width=”1/3″ position=”last” ]

 tulilatva_pun

[/column]

[/row_container]

×
Begonia

[row_container dark=”no”]

[column width=”eight” position=”first”]

Pauliina- eli ruusubegonia soveltuu sekä sisälle että ulos. Begoniaa tulee kastella säännöllisesti ja lannoittaa miedosti.Viihtyy puolivarjoisessa paikassa, ei pidä paahteesta.

[/column]

[column width=”eight” position=”last” ]

 IMG_begonia

[/column]

[/row_container]

×